Molino.jpg
onkentes_csapatok.jpg
Önkéntes csapatok    

Megosztás

Önkéntes napok a gyömrői gyerekekért

A gyermekotthonban és hozzátartozó 5 lakásotthonban 75 gyermek nevelkedik állandó jelleggel. A lakásotthonokban átlagosan 15-20 gyermek él tartósan, a családi törődést nélkülöző gyermekek ezt tekintik otthonuknak. Alapítványunk 2012. januárjában felvállalta, hogy példaértékű összefogást kezdeményez - támogatókat keres és szólít meg - a 25 éve megépített épületek felújításának érdekében. Összefogással támogatók ragadtak szerszámokat, festettek, kertet rendeztek, felújították a vizes blokkokat, támogatók ajánlottak fel profiljukba illeszkedő termékeket.

1. sz. lakásotthon – Teleki kastély területén
2. sz. lakásotthon – Dózsa György u.26.a
3. sz. lakásotthon – Klapka u.10.  –  Felújítva: ÉMÁSZ-ELMŰ közreműködésével
4. sz. lakásotthon – Nefelejcs u.12. – Felújítva: Poli Farbe Kft közreműködésével
5. sz. lakásotthon – Dózsa György u.134. – Felújítva: Johnson Családi Cég közreműködésével

Alapítványunk a Gyermekotthon 3. sz. lakásotthonának nyújtott anyagi támogatást 2013. június hónapban. Támogatásunk célja volt, hogy a gyermekotthonként működő lakásotthon belső környezetének falfestés által egy tiszta új környezetet teremtsen hosszú idők múltán a lakásotthonban élő gyermekek számára.
A gyermekek által használt közös helyiség az „étkező” laminált parkettát kapott, az elhasználódott, rég megkopott helyett. A konyhában a mosogatószekrény megfelelő méretben, színben kapott megfelelő helyet.

A lakásotthonban a felújítási munkálatok 2013. június hónapban történtek.

Június 17-én és a lakásotthonban elkezdődött a belső falfelület előkészítése 365 m2 –en. A helyiségek szakszerűen lefóliázva várták június 21-én az ELMŰ-ÉMÁSZ önkéntes festőit.
Pénteken a lelkes ELMŰ-ÉMÁSZ csapata birtokba vette a lakásotthon falait, hogy széppé, tisztábbá varázsolják a gyermekek számára. Péntek délutánra a falak üdén, tisztán csillogtak.
Június 23-án festés után a konyhában lévő mosogató, új, megfelelő méretű, konyhába illő mosogatószekrényt kapott, mivel a régi teljesen tönkrement. A mosogatószekrényt méretre, színre, alkalmasságra készíttethettük el.

A gyerekek által használt étkezőben az elhasználódott, elkopott, tönkrement parketta, szép, modern laminált padlót kapott. A laminált padló lerakását az ELMŰ-ÉMÁSZ építési vállalkozója rakatta le szakszerűen.
A festéshez az eszközöket, a festéket, a padlózáshoz a padlót az egyéb eszközeivel, és a konyhabútor teljes költségét a Mentőöv Alapítvány támogatásából tudtuk megvalósítani.

EMASZ_Gyomro.jpg

poli_farbe.jpg                                                  pannon_festek.jpg

A 2012. augusztusában 20 éves Poli-Farbe Festékgyár és a Hudák Kereskedőház Kft. - a Pannon Festék Hálózat tagjai - közösen, önkéntesek bevonásával teljesen felújítják a Gyömrői Gyermekotthon 4. számú lakásotthonát. A jótékonysági program célkitűzése, hogy közös összefogással szebb és egészségesebb környezetet teremtsen ott, ahol a gyermekek a legtöbb időt töltik.

polyfarbe_1.jpg

A 20 éves Poli-Farbe Festékgyár országos jótékonysági programjának köszönhetően Pest megye legnagyobb gyermekotthona, a Gyömrői Gyermekotthon 4. számú lakásotthona is megújulhatott. A lakásotthonokban átlagosan 15-20 gyermek él tartósan. A családi törődést nélkülöző gyermekek ezt tekintik otthonuknak. A felújítási munkálatok során példaértékű összefogással önkéntesek és támogatók ragadtak szerszámokat, hogy az épületet - mely 25 éve nem volt felújítva - megszépítsék, a gyermekek környezetét egészségesebbé és szebbé tegyék.

polyfarbe_2.jpg

A jótékonysági eseményre a festékgyár színes beltéri falfestéket és Poli-Farbe Neo falfestéket ajánlott fel. A felajánlott festékmennyiség 250 nm falfelület felújítására volt elegendő, így szobákat, közös helyiségeket és vizes blokkokat is sikerült felújítani a program keretén belül. A szobákra színes beltéri falfesték, míg a vizes blokkokra a Poli-Farbeeo Teflon® adalékot tartalmazó falfestéket használtak. A Poli-FarbeeoNeo penész gátló konyha és fürdőszoba festék meggátolja a párás helyiségek penészedését, használatával tartós esztétikus felület alakítható ki, amely jobban ellenáll a zsíros szennyeződéseknek. A festékek egyéni tulajdonságainak köszönhetően tökéletesen alkalmasak a lakásotthon falainak szépítésére és hosszú távú megóvására.

polyfarbe_3.jpg

A festékgyár festékadománya mellett anyagi támogatásban is részesítette a lakásotthont, hogy az általuk nem gyártott termékek (parketta, csempe, járólap, ajtó) is felújításra kerüljenek, így egy teljesen felújított otthont vehetnek birtokba a gyerekek. A Poli-Farbe Kft. adományát Gombos Edina televíziós műsorvezető, a festékgyár reklámarca és a jótékonysági program nagykövete, míg a felújításhoz szükséges eszközöket, szerszámokat Hudák Dóra, a Hudák Kft. kereskedelmi és marketing igazgatója adta át Mondok Attila Jánosnénak, a gyermekotthon vezetőjének, és a Mentőöv Gyermekeinkért 2002. Alapítvány képviselőinek.Önkéntes napok

Napjainkban egyre több piaci szervezet figyel fel arra, hogy szakembereinek önkéntes munkára való ösztönzésével segítse munkatársai kreativitását, javítsa a közösségen belüli munkamorált. 2012. június 9-én a Gyömrői Gyermek- és Diákotthon 5.sz. Lakásotthonának külső-belső felújítási munkákalatai folytak egy nagy amerikai multinacionális vállalatcsoport 30 önkéntes munkatársának bevonásával.


DSC_074_k.jpg

Önkéntes alapon szerveződő gyermeknap
a gyömrői gyermekotthonban élő gyermekekért

Aki gyermeket vállal, a világ legnagyobb „gondját” veszi a nyakába, de egyben a világ legnagyobb örömét. A gyerek sok lemondással, áldozattal jár, ugyanakkor óriási boldogsággal és pótolhatatlan élményekkel is. 1950 óta május utolsó vasárnapján ünnepeljük a NEMZETKÖZI GYERMEKNAPOT. A nap célja, hogy felhívja a figyelmet a gyermekek jogaira, sajátos világukra. Alapítványunk 2013. június 1-jén a Gyömrői Gyermekotthonban élő gyermekek részére egy családias, vidám, felejthetetlen napot rendezett, melynek főtámogatója az ASTELLAS PHARMA Kft. és a HÁ-DA Kft. volt. Az Astellas Kft. önkéntesei nagy szeretettel foglalkoztak a gyermekekkel, sütöttek-főztek, zenés játékkal, vetélkedőkkel, ügyességi sportokkal átszőtt vidám napon. A képzeletbeli plázában a HÁ-DA Kft. a ruhaneműket, alapítványunk cipőket, ajándéktárgyakat, gyöngyökből készült nyakláncokat, plüss játékokat, hajdíszeket biztosította, melyből a gyermekek kedvükre válogathattak.

gyereknap3.jpg

gyereknap4.jpgKétszer ad ki gyorsan ad– közösségi összefogási
projekt a Boldogkőváraljai gyermekekért
2013.

boldogkovaralja.jpg

A kastély építtetője Péchy Gábor (1705–1786) királyi tanácsos volt. Péchy 1753-ban vásárolta meg a jezsuitáktól a várat és vele együtt a falut. Borsod-Abaúj-Zemplén megye harmadik (edelényi és a fűzérradványi után) legnagyobb kastélyát 1768-ban építették fel. A kastély U alaprajzú, 2500 négyzetméter alapterületű. A kastélyhoz szintén U alaprajzú melléképületek csatlakoznak nagyméretű díszudvart közrezárva. A melléképületek két sarkán egy-egy zsindelyfedésű, négyzetes alaprajzú, manzárdtetős saroktorony áll.

kastely.jpg

A bábos kőkorláttal (balusztráddal) szegélyezett bejárati teraszra széles lépcső vezet. Az egyemeletes épület ablakait szemöldökpárkány díszíti. A kastély utolsó Péchy tulajdonosának egyetlen leánya, Péchy Jacqueline (1846–1915). Ma a kastélyban Egészségügyi gyermekotthon működik, nem látogatható.

A fogyatékos emberek között a legnehezebb helyzetben a súlyosan, halmozottan fogyatékosok vannak, akiknek súlyos értelmi akadályozottságuk mellett érzékszervi vagy mozgásszervi fogyatékosság is nehezíti életüket.
Életük, testi, lelki, szellemi, értelmi fejlődésük teljesen kiszolgáltatott környezetüknek vagy az intézetnek, ahol ellátásuk történik. Sokféle súlyos károsodásaik miatt várniuk kell a társadalom részéről érkező kommunikatív és szociális kezdeményezésekre és kapcsolatokra. A Magyarországon élő súlyosan/halmozottan sérült emberek számáról pontos adataink nincsenek. Alapítványunk a Boldogkőváraljai Gyermekotthonban élő fogyatékos gyermekek elkötelezett támogatója. ( Boldogkőváralja Kossuth.u.2.sz)
A Boldogkőváraljai Gyermekotthon nagyon nehéz feladatot lát el. Halmozottan fogyatékos gyermekeket gondoznak - (106 fő) -, akik súlyos állapotuk miatt nem térhetnek haza családjukhoz.
Alapítványunk 10 éve működő országos hatókörű közhasznú szervezet, küldetése a társadalmi hátrányokkal - betegséggel, fogyatékossággal, szociális problémákkal - élő gyermekekről való gondoskodás. Főbb céljaink -  egészségügyi intézmények feltételeinek javítása, gyermekvédelmi intézményben élő és szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek támogatása, beteg gyermekek segítése, ismeretterjesztő kiadványok megjelentetése - érdekében adományprogramokat működtetünk, szolgáltatás-típusú projekteket és szervezeti együttműködésre épülő programokat valósítunk meg. Honlapunkon - www.mentoov.hu - bemutatjuk tevékenységeinket.
A projekt közvetlen előzményei: Az Önkéntesség európai éve és a magyar EU elnökség programjainak részeként valósítottuk meg „Színezd újra, színezd újra!”- Önkéntes Hét Dunakeszin programunkat az ÖKA támogatásával, melynek célja egy iskola és egy bölcsőde környezeti feltételeinek javítása volt. A program nagyon jól sikerült, 200 fő vett részt, 6 szervezet összefogásával, videofilm található róla honlapunkon . Az „Önkéntes napok a gyömrői gyerekekért” program-sorozat célja a Gyömrői Gyermekotthon épületeinek és környezetének megújítása. Önkéntes csapatokat toboroztunk és szponzorokat kerestünk. Két lakásotthon felújítása történt meg, 48 önkéntessel és 3 millió Ft támogatással.
Jelen projektünkkel a Boldogkőváraljai Gyermekotthon lakóinak és dolgozóinak szeretnénk segítséget nyújtani. Felújítjuk a súlyos fogyatékkal élő gyermekek lakószobáit, foglalkoztató helyiséget alakítunk ki és pótoljuk a hiányosságokat (ruházatot, ágyneműt, egyebeket). Mindezt önkéntes segítők széles körének aktív közreműködésével tesszük.
Miért egyedi a projekt?
- valós helyi szükségleteken alapul, amit a legérintettebbek fogalmaztak meg
- közvetlen céljai (életkörülmények és munkakörülmények javítása, az önkéntesség ösztönzése) reálisak és megalapozottak
- a célcsoportok a Boldogkőváraljai Gyermekotthon lakói, dolgozói, önkéntesek az ország más területeiről is, ill. a helyi és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei lakosság
- a partnerség több éves együttműködés eredménye (az alapítvány és a gyermekotthon között)
- hátrányos helyzetű régióban valósul meg.
Miért újszerű a projekt?
- nem tudunk hasonló kezdeményezésről a megvalósítás helyszínén
- a civil szervezetek és az állami-önkormányzati fenntartású intézmények olyan szintű együttműködésére épül, ami ritka a mai Magyarországon
- elsődleges célcsoportjába halmozottan fogyatékos, folyamatos intézeti ellátásban élő gyermekek tartoznak, akikhez csak ritkán jut el külső segítség
- az önkéntesek többféle csoportját vonja be (nem csak egyoldalúan „merít”)
- dinamikus, mozgósító hatása az egész települést és környezetét megmozgatja.

A Junior Achievement Magyarország és az AXA önkéntes közreműködésével

AXA.jpg

„2013/2014 Biztosítsd a sikeredet” elnevezésű pénzügyi kockázatkezeléssel foglalkozó oktatási program, a Gyömrői Speciális Általános Iskolában

A világ számos országában - Írország, Portugália, Fülöp szigetek, Japán - bevált program, melyen 2000 diák és több mint 70 tanár vett részt. A programban részt vevő diákok az elsajátított ismeretanyag birtokában képesek lesznek a nagyobb anyagi biztonság megteremtésére. Az új generációnak egy összetett "percenként változó" világban kell életét megalapoznia. Az Axa önkéntes szakértői segítségével a fiatalok megtanulják a helyes pénzügyi döntések meghozatalát. Megtanulják, hogyan kell a pénzzel gazdálkodni, félretenni és tervezni. Alapítványunk támogatásával sikerült a projekthez csatlakozni. Kiemelt sikernek értékeljük, hiszen egy olyan világban ahol a saját otthon megteremtése, egy sikeres vállalkozás beindítása, a továbbtanulás költségeinek finanszírozása hatalmas akadályt jelent, így elengedhetetlenül szükséges a pénzügyi ismeretek elsajátítása.

"Színezd újra, színezd újra!"
Önkéntes hét Dunakeszin

Megosztás

Oldal tetejére

Hírek, aktualitások Magunkról Tevékenységünk Hogyan támogathat minket? Közhasznúsági jelentés Az SZJA 1%-ának felhasználása Kapcsolat Dokumentumtár Pályázatok Referenciák Önkéntes támogatás Önkéntes csapatok